O herbacie kwitnącej
Czym jest herbata kwitnąca?
Herbata kwitnąca to ręcznie zwijane na kształt kulki liście wybornej herbaty zielonej lub białej, która po zaparzeniu ukazują przepiękny kwiat jaśminu, chryzantemy, amarantusa bądź lili.
Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub oolanga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Wpływ zielonej herbaty na zdrowie:
-powstrzymywanie niektórych neurodegeneracyjnych chorób takich jak choroba Alzheimera oraz choroba Parkinsonazapobieganie niektórym rodzajom raka, szczególnie rakowi piersi leczenie stwardnienia rozsianego
-Salah-uddin Ahmed z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu wraz z zespołem przeprowadzili badania na szczurach, dzięki którym wiemy że zielona herbata wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów
-poprawa i przyśpieszenie metabolizmu, dzięki zawartości polifenoli
-spowolnienie procesów starzenia się organizmu
-usprawnienie procesów immunologicznych, dzięki zawartości katechiny i teaniny
Herbata biała zaś tym różni się od herbaty zielonej tym , że powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Młode listki zawierają 3x więcej polifenoli niż liście starsze. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty – ceny zależą od gatunku.
Przygotowywany z herbaty białej napar już przed wiekami uchodził za rarytas. Także dzisiaj jest bardzo ceniony ze względu na delikatny i oryginalny smak. Także odżywcze właściwości herbaty białej zasługują na uwagę, ponieważ stanowi ona m.in. bogate źródło flawonoidów – organicznych związków chemicznych będących bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia, łagodzą reakcje alergiczne oraz hamują procesy starzenia się organizmu.
Dzięki dużej ilości polifenoli biała herbata chroni organizm przed aktywnością wolnych rodników, czyli cząsteczek związków organicznych pozbawionych jednego elektronu, przyczyniających się nie tylko do rozwoju nowotworów, ale także innych poważnych schorzeń: zaćmy, astmy, egzemy, łuszczycy czy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Regularne spożywanie naparu wzmacnia też kości, dlatego zaleca się go osobom zmagającym się z zapaleniem stawów czy osteoporozą.
Ekstrakty z białej herbaty są coraz częściej wykorzystywane do produkcji pielęgnacyjnych środków kosmetycznych – kremów, toników czy środków myjących. Miejscowa aplikacja naparu z tego napoju nie tylko korzystnie wpływa na skórę, ale także może chronić przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, szczególnie jeśli jest stosowana razem z odpowiednio dobranymi preparatami przeciwsłonecznymi.
Napar z białej herbaty dostarcza sporo witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność, łagodzi napięcia i stres, poprawia pamięć i koncentrację, a także działa pobudzająco i orzeźwiająco. Dzięki sporej zawartości garbników (choć niższej niż w herbacie czarnej czy zielonej) napój ma rześki, a niekiedy też lekko gorzkawy posmak, ale wykazuje jednocześnie działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Magia herbaty kwitnącej
Zachwyć swoich przyjaciół i rodzinę niezwykłą magią herbaty kwitnącej. Podczas zaparzania herbaty, kiedy delikatnie wrzucasz jej kulkę do gorącej wody, zaczyna powoli przekształcać się w przepiękną kompozycję, równo ułożonych liści najwyższej jakości herbaty zielonej lub białej i kolorowych kwiatów. Powoduje to wrażenie obserwacji powoli rozwijającego się kwiatu. Całemu procesowi towarzyszy przyjemny zapach parzonej herbaty. A na sam koniec, dla uwiecznienia całego spektaklu, częstujesz wszystkich herbatą, w małej szklanej filiżance i pozwalasz delektować się jej niezwykle szlachetnym smakiem.
Pamiętaj herbata kwitnąca to Królowa wszystkich herbat.
Właściwości herbaty kwitnącej
Ze względu na znaczną zawartość herbaty białej lub zielonej w herbacie kwitnącej zawiera ona szereg dobroczynnych właściwości.
Właściwości naparu:
- Orzeźwia i pobudza
- Posiada działanie antyoksydacyjne czyli opóźnia efekty starzenia
- Posiada działa antymutagenne – przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach
- Zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (subtancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki).
- Wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi
Właściwości kwiatów wystepujacych w herbacie kwitnącej:
Gomfren kulista ( wiecznik) - oczyszcza wątrobę i poprawia wzrok. Zminejsza ciśnienie krwi, relaksuje i wycisza.
Jaśmin - pobudza trawienie. Odżywia skórę, piękna cera. Uspokaja i poprawia jakoś snu.
Herbata jaśminowa pozwoli lepiej zrelaksować się po ciężkim dniu, poprawi nastrój oraz pomoże szybciej zasnąć. Pijąc ją regularnie szybko zauważymy, że mamy większą chęć do życia, jesteśmy spokojniejsi oraz bardziej zrelaksowani. Napar z kwiatów jaśminu po wystudzeniu możemy także z powodzeniem wykorzystać jako płukankę na bolące gardło oraz tonik do przemywania skóry twarzy. Zawarty w niej kwiat jaśminu odżywi naszą skórę, nawilży ją oraz pomoże zlikwidować trądzik i zredukować niedoskonałości skórne.
Lilia - Nawilża płaca. Zatrzymuje kaszel. Uspokaja nerwy. Reguluje akcję serca. Właściwości detoksykacyjne.
Gożdzik - poprawia krążenie krwi. Poprawia metabolizm. Naturalnie oczyszcza organizm i działa detoksykacyjnie.
Osmantus- uwalnia toksyny. wybiela skórę. działa uspokajająco na układ nerwowy.
Nagietek - związku śluzowe: mają działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Stosowane są także często w kremach do rąk i balsamach, poprzez intensywne natłuszczanie oraz zmiękczanie skóry,
saponiny- działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, a także przeciwnowotworowo,
flawonoidy – oczyszczają nerki, poprzez swoje moczopędne działanie. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Pełnią rolę zmniejszania ciśnienia krwi i regulowania krążenia, zmniejszając ryzyko zakrzepów oraz krwawień,
magnez – reguluje pracę układu nerwowego, a także przyspiesza funkcje szarych komórek. Zapobiega chorobom serca i osteoporozie. Wpływa korzystnie na trawienie i reguluje funkcjonowanie tarczycy,
karetonoidy – są świetnym antyoksydantem, poprzez neutralizowanie działania wolnych rodników. Osłaniają również błony śluzowe, tym samym zwiększając odporność organizmu na wirusy. Przyspieszają gojenie się ran oraz pełnią znaczącą rolę w procesie widzenia.